Sütlü Isırgan Çorbası
Yapımı basit, lezzeti yüksek, dokusu yumuşacık ve şifa dolu bir çorba.Menü Hakkında
Sütlü Isırgan Çorbası Tarifinin Püf Noktası
Olabildiğince körpe ısırganlar seçin. Bunun için bir sap üzerinde sağlı sollu dizilmiş ısırgan filizlerinin üstten 5-6 boğumluk dizilişinde olanlarını tercih edin. Bu filizler daha körpe ve lezzetlidir. Bu tarifte ısırgan otları çorba içinde görünür halde olacağı için ne çok iri ne de çok ince doğrayın. Arzu edenler bir el blendırı kullanarak çorbayı pürüzsüzleştirebilir. Lakin bu yörede alışıldık tarife uygun düşmeyecektir diye şerh (!) düşmüş olayım. Bence arzulanan lezzeti de etkileyecektir. O sebeple ısırganları taneli yapıda kullanmanızı öneririm. Çorbaya acı katmak tercihe kalmış. Isırganlardan alacağımız lezzeti bastırmayacak nisbette kullanılabilir. Süt yerine marketlerde bulabileceğiniz süt kreması da kullanabilirsiniz. Ben geleneksel tarife sadık kalmak için süt ile hazırladım. Damağımız da bu lezzete alışmış. Sizin de böyle seveceğinizi umuyorum.
Sütlü Isırgan Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
-
Isırganlarınızı önce bol suda yıkayıp silkeleyerek fazla sularından arındırın.
-
Bir kaba kaynamış su koyup ısırgan demetinizi 3-4 dakika boyunca bu suda bekletin. Böylece ısırganların yakıcılığını öldürmüş olacak ve daha kolay çalışabileceksiniz.
-
Isırgan demetinizi bu defa soğuk su dolu bir başka kaba daldırıp ısırganlarınızın rengini ve diriliğini nispeten muhafaza edin.
-
Isırganlarınızı fazla sularını silkeleyin. Üstteki körpe filizi ve üstten aşağı doğru 5-6 boğumluk yan filizleri kopartıp çorba için kenara alın. Çok ince olmayacak şekilde kabaca doğrayın.
-
Çorbayı hazırlayacağınız tavanıza iki yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip, ince doğranmış soğanınızı pembeleşinceye değin bu yağda çevirin.
-
Unu ekleyin. Kokusu çıkana kadar soğanlarla birlikte kavurun.
-
Çorbanın suyunu soğuktan ekleyip ununuzu pürüzsüzleşinceye değil çırparak açtırın.
-
Ununuzun topaklanmaya kanaat getirdiğinizde, suyunun kaynamaya yakın bir zamanında ısırganlarınızı çorbaya ekleyin.
-
Bir taşım kaynadıktan sonra çorbaya sütü ekleyin. Bu aşamada çorbanızın kıvamını gözden geçirin. Çorbasını daha akışkan sevenler çok az sıcak su ilavesiyle o dengeyi yakalayabilirler.
-
Karabiberini, tuzunu dengeleyin. Çorbasında acı sevenler çok az pul biber ilavesi yapabilirler.
-
Çorbanız ocakta, kısık ateşte bir kaç taşım daha kenarda kaynarken, bir sos tavasında tereyağı yakmadan ısıtın. Kırmızı toz biber ekleyip üzeri kısa bir süre çevirin.
-
Kıvamını bulan çorbanızın altını kapatıp tereyağıyla yaktığınız kırmızı toz biberli sosu gezdirin. İlk sıcaklığı geçince servise alın. Afiyet olsun!