Yardım
Beyran
Gaziantep\'in en sevilen yöresel yemeklerinden biri olan Beyran, yörede genellikle kış aylarında kahvaltılarda tüketilen nefis bir etli çorba.Menü Hakkında
Beyran Tarifinin Püf Noktası
Beyran, geleneksel olarak kuzu etinden yapılır ve kuzu eti uzun saatler haşlanır. Etlerin kemikten ayrılana kadar pişmesi ve pişerken üzerinde biriken köpüklerin temizlenmesi elzemdir.
Beyran Tarifinin Pişirme Önerisi
Kuzu eti en iyi şekilde kısık ateşte ve uzun saatler boyunca pişer. Böylece ilikli kemik suyundan elde edilmiş verim daha çok olur ve lezzeti daha yerindedir. Öğlen kaynatmaya başlayarak akşam üzeri servise hazırlamak isterseniz çok daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.
Beyran Tarifi Nasıl Yapılır?
-
Kuzu etini genişçe bir tencereye alarak üzerine suyu ekleyin. Orta-kısık ateşte, harlı bir şekilde kaynatmadan pişirmeye başlayın.
-
Et pişerken su üzerine köpük birikecektir. Bir kevgir veya kepçe yardımıyla devamlı olarak bu köpüğü temizleyip kemikli et suyunun temiz kalmasını sağlayın. Etler iyice yumuşayıp kemikten ayrılmaya başlayıncaya dek haşlamaya devam edin. Tercihen en az 3 saat, vaktiniz varsa 6-8 saat kadar kısık ateşte pişirin.
-
Bu sırada pirinçleri bir kaseye alarak üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin. 15-20 dakika kadar bu şekilde bekletin. Ardından bir miktar tuz ve 1,5 su bardağı su ilave ederek pişirmeye başlayın, suyunu çekince ocaktan alın ve kenara ayırın.
-
Etler piştikten sonra suyunu süzün. Etleri bir kenara alıp didiklemek için ayırın. Suyu tekrar tencereye dökün. Et suyunun sıcak kalması için servis etmeden önce orta-kısık ateşte bırakın, içine tuzunu ekleyin.
-
Servis ederken pirinci ve didiklenmiş etleri kaselere bölüştürün. Sarımsakları döverek püre haline getirin ve bir kaseye alıp üzerine çok az et suyu ekleyerek açın. Ardından sarımsağı da kaselere bölüştürün.
-
Pul biberi de kaselerin içine paylaştırın. Acı tattan hoşlanmıyorsanız pul biberi azaltabilirsiniz. Ardından ocakta kaynamış olan sıcacık et suyunu kepçeyle kaselere paylaştırın. Üzerine karabiber serpiştirerek servis edin. Afiyet olsun!